top of page

Rahumeelne sõdalane

Jagan enda väljakirjutusi Dan Millman´i raamatust "Rahumeelse sõdalase tee", kus olümpiakullast unistav noormees Dan satub kokku bensiinijaamas töötava Sokratesega, kelle elutarkuste ja juhendamise abil Dani elu muutub paljuski - au ja kuulsus ning õnneotsing saavad teise tähenduse, seda kõike läbi sügavama eneseleidmise kaudu. 

Lugesin seda raamatut aastaid tagasi nii eesti- kui ingliskeelsena (ingl k pealkiri “Way of the Peaceful Warrior”). Raamatust saab kiirema ja üldisema ülevaate samanimelise filmi kaudu.

Väljakirjutised sattusid mingi asjaolu tõttu mulle täna silme alla  - lugesin taaskord huviga ja tunnen, et võiks neid ka blogi kaudu jagada.

Raamatu enda sisukokkuvõte on alljärgnev: “Edule vaatamata painab üliõpilast ja olümpiakullast unistavat sportlast Dan Millmani tunne, et midagi on tema elust puudu. Ühel ööl painajalikest unenägudest ärgates satub ta ööpäevaringselt avatud bensiinijaama, kus kohtab vana meest nimega Sokrates. Sellest silmapilgust alates muutub noormehe elu alatiseks. Ekstsentrikust vana sõdalase juhatusel ja tabamatu noore naise Joy lummuses alustab Dan ehedat ja kaasahaaravat vaimset teekonda valguse ja varjude, romantika ja müsteeriumide maailma. Rännak juhatab ta viimse vastasseisu poole, millel on vaid kaks võimalikku lõpplahendust – see kogemus kas vabastab või hävitab noormehe."

Alltoodud tekstilõigud on enamasti Sokratese öeldu oma "õpilasele" Danile. Teemadeks enesele aus otsavaatamine, enda eluharjumuste muutmine, emotsioonide ja egoga hakkamasaamine, enese leidmine...Õnnelikkuse ja rahulolu, tasakaalu leidmine. 

Head mõtisklemist!:)

 

"Maailm  on kool. Ainus tõeline õpetaja on elu, mis pakub rohkelt kogemusi, kuid kui ainult kogemused tooksid tarkust ja rahulolu, oleksid kõik vanurid õnnelikud ja valgustunud meistrid. Ent kogemustes peituvad õppetunnid on varjatud. Ma võin sul aidata kogemustest õppida, mille tulemusel hakkad maailma selgemalt nägema, sest selgus on midagi, mida sa praegu hädasti vajad. Sa tead küll, et see on tõsi, kuid su mõistus tõrgub, sest sa pole oma teadmisi veel tarkuseks muutnud." (lk 18)

 

Kõik, mida sul üldse kunagi teada on vaja, peitub sinus eneses, universumi saladused on salvestatud sinu keharakkudessse. Aga sa pole õppinud keha tarkusest aru saama. Seepärast jääbki sul üle vaid raamatuid lugeda, spetsialiste kuulata ning loota, et neil on õigus. /---/ Sa saad aru nii mõnestki asjast, kuid pole mõistnud praktiliselt midagi. Arusaamine on mõistuse ühemõõtmeline viis midagi taibata. See viib teadmisteni. Mõistmine on kolmemõõtmeline - mõistuse, südame ja vaistu koostöö tulemusena sündiv taipamine. See on võimalik ainult tänu vahetule kogemusele. /---/ Varem olid sa jalakäija; sa said aru küll, mida autosõit tähendab, kuid mõistsid seda alles siis, kui autosõitu esimest korda proovisid. /---/ Ühel päeval ütled sedasama ka oma elu kohta. (lk 20)

 

"Kus sa oled täna, praegusel hetkel?" /---/

Dan: " Ma ei tea. Kuidas ma saaksin sellele küsimusele vastata...?"

Sokrates: " Selles asi ongi. Sa ei oska sellele küsimusele vastata ega hakka kunagi oskama. Selle kohta ei saa midagi kindlat väita. Sa ei tea, kus on universum, ega seda, kus oled sina. Õigupoolest pole sul õrna aimugi, kus või mis miski on või kuidas tekkis. Elu on mõistatus. " ( lk 22)

 

Sokrates:"Kasuta mis tahes teadmisi, mida sul vaja läheb, kuid mõista nende piiranguid. Teadmistest üksi jääb väheks, sest neil pole midagi pistmist südametarkusega. Olgu sul teadmisi kui palju tahes, nad ei suuda toita ja kosutada sinu vaimu ega tagada sulle rahu ning õnnelikku elu. Elus läheb vaja rohkemat kui teadmisi, sa vajad tugevat tunnetust ja püsivat energiavälja. Et teadmised ellu äratada, on vaja hakata õigesti tegutsema".

Dan:" Ma tean seda, Sok"

Sokrates: " Sa tead, aga ei tegutse. Sa ei ole sõdalane." (lk 24) /---/ Harvadel hetkedel võid sa kogeda sõdalase südant ning olla ümbritsevate inimeste suhtes kaastundlik. Kuid need omadused on sinus killustunud. Sa pole terviklik. /---/ Sõdalane tegutseb...

/---/ ...ja loll ainult reageerib. " (Dani röögatuse ja vihastamise kommentaar Sokrateselt).(lk 25)

 

Sokrates: "Sinu tunded ja reaktsioonid on automaatsed ja ettearvatavad, minu omad mitte. Mina loon oma elu spontaanselt, sinu elu määravad su mõtted, emotsioonid ja minevik. /---/ Et eesootavad tunnid üle elada, vajad tunduvalt rohkem energiat kui kunagi varem. Sa pead vabastama oma keha pingest, puhastama oma meele aegunud mõttemustritest ning avama oma südame headusele." /---/

Dan:" Sok, ma tahan, et mõistaksid, kui hõivatud ma olen. Külastaksin sind meelsasti sagedamini, kuid mul on tõesti väga vähe aega. "

Sokrates: "Sul on isegi vähem aega, kui suudad ette kujutada"

Dan: " Noh, mul on omad eesmärgid. Tahan saada sportvõimlemise alal meistriks. Tahan, et mu meeskond võidaks üleriigilised meistrivõistlused. Tahan kooli lõpetada heade tulemustega, mis tähendab raamatute lugemist ja kirjalike tööde tegemist. Sina aga tahad, et ma pidevalt poole ööni bensiinijaamas passiksin ja -  loodan, sa ei solvu - kuulaksin üht väga imelikku meest, kes tahab mind oma fantaasiamaailma tõmmata. See on jabur!" (lk 27)

 

Dan (mõtisklus): Ükskord kurtsin, kuidas mu koolikaaslased ei näi minu suhtes eriti sõbralikult käituvat. /---/

Sokrates: " Sulle tuleks kasuks võtta vastutus oma elu eest enda peale, mitte aga oma hädades teisi inimesi või olusid süüdistada. Sedamööda, kuidas su silmad avanevad, mõistad, et sinu tervislik seisund, ning see, kui õnnelik sa oled, samuti kõik olukorrad sinu elus on suuresti sinu enda poolt loodud  -  kas siis teadlikult või alateadlikult. /---/ Me kõik teeme oma võileivad ise. /---/ Oma elu eest täielikult vastutama hakates võib sinust veel inimene saada, ning kui sai inimeseks saad, võid ehk isegi avastada, mida tähendab olla sõdalane. (lk 33-34)

 

Nii nagu minevikku saab tõlgendada mitut moodi ja nagu oleviku muutmiseks on erinevaid viise, on ka päris suur hulk võimalikke tulevikke. See, mida sa unes nägid, oli vähe tõenäoline tulevik - tulevik, mis sind ees oleks oodanud, kui sa poleks minuga kohtunud. Aga sa võid teha teisi valikuid ja olukordi muuta. Sa võid oma tuleviku ümber kujundada. (lk 55)

 

Ka sinul on vaja vanglast pääseda. Oled iseennast ja maailma puudutavate illusioonide vang. Et sellest välja murda, vajad aga rohkem julgust ja jõudu, kui ükskõik, milline filmikangelane. /---/ Sa ei näe oma vanglat, sest selle trellid on nähtamatud./---/ Oma illusioonilembuse tõttu pead sa nende purustamist negatiivseks. Illusioonide purunemine tähendab ju tegelikult "illusioonidest vabanemist". Sina aga klammerdud nende külge. Sa kannatad; suurema osa oma ajast sa oma elu ei naudi. Su ajaviited, armumängud ja isegi võimlemine on vaid ajutised lahendused, et vältida selle kõige taga peituvat hirmutunnet! /---/ Sinu jaoks on need sõltuvused, mitte nauditavad tegevused. Sa kasutad neid selleks, et juhtida tähelepanu kõrvale oma kaootiliselt siseelult - kahetsuse, ärevuse ja fantaasiate paraadilt, mida sa oma mõistuseks nimetad.  (lk 57-58)

 

Sokrates:"Oma harjumuspärasel saavutuste ja meelelahutuste otsingul püüad sa hoiduda kannatuste põhilisest allikast./---/ See pole vist see, mida sa tegelikult kuulda tahtsid, ega ju?"

Dan: "Ega vist. Ja ma ei arva ka, et see jutt nii väga minu kohta käiks."

Sokrates : "Tegelikult sujub su elu suurepäraselt ja sa ei kannata üldse. Sul pole mind vaja ning sa oled juba sõdalane. Kuidas see kõlas? /---/ Tegelikult elad sa põrgus./---/ Sellises täbaras olukorras sipleb peaaegu kogu inimkond. /---/ Kui sa ei saa, mida sa tahad, siis sa kannatad; kui saad , mida sa ei taha, siis kannatad samuti; isegi kui saad täpselt seda, mida sa tahad, kannatad sa ikkagi, sest sa ei suuda seda igavesti endale hoida. See täbar olukord tuleneb sinu meelest, mis tahab olla vaba muutustest, valust ning elu ja surmaga kaasnevatest kohustustest. Aga muutumine on reegel, ja ükskõik, kui palju sa ka ei teeskleks, reaalsus sellest veel ei muutu. (lk 59)

 

Elu pole kannatus; sa lihtsalt valid pigem kannatuse, selle asemel, et elu nautida, ja nii kestab see seni, kuni vabastad meele klammerdumisest ning lähed vabalt vooluga kaasa, juhtugu mis tahes. /---/...kui häirivad mõtted ja mälestused tahtmatult pinnale kerkivad, on tegemist eksleva meelega. Siis on meel meie üle kontrolli saavutanud. (lk 60)

 

Arvasin, et ega sa täna end näole ei anna kartuses, et võin ehk öelda midagi, mida sa kuulda ei taha. /---/ Kui oma puuduste suhtes silmad kinni pigistad, kuidas sa siis neid parandada saad? /---/ Su orjalik kuulekus oma meeleoludele ja impulssidele on tõsine viga. Kui samas vaimus jätkad, jääd sa iseendaks - ja hullemat saatust annab ette kujutada. /---/ Sa oled vihane, kuid selle varjamine ei kuku sul eriti hästi välja. Ja sinu viha on su kangekaelsete illusioonide tõestuseks. (lk 67)

 

Kõigepealt tuleb sul mõista, kust su mõtted pärinevad, kuidas nad üldse pinnale kerkivad. Näiteks on sul praegu nohu. See on füüsiline sümptom, mis annab mõista, et kehal on vaja end uuesti tasakaalu viia, saada piisavalt päikesevalgust, värsket õhku, süüa lihtsat toitu. Samamoodi peegeldab ka stress konflikti reaalsusega. Pinge tekib siis, kui osutad vastupanu sellele, mis parajasti on. /---/ Oma väärtushinnagute ja hirmude kammitsas ei tulda toime spontaansusega. (lk 85)

Sa ei pea iga kivikese pudenedes (oma meeletüki - SJ) endast välja minema. Saad vabaks maailmas toimuvast möllust niipea, kui lakkad oma mõtteid tõsiselt võtmast. Pea meeles - kui sind vaevab mõni mure, lase oma mõtted lahti ning vaata läbi oma meelest! /---/ Muutuste esilekutsumiseks on vaja aega ja praktiseerimist. Oma meelelainete allikasse pilgu heitmine on meditatsioon. (lk 86)

 

(Dan suhtleb enesetapjaga, et see koletu tegu ei toimuks): See on sinu elu. Muide, 99% kogu maailma inimestest on nagunii enesetapjad. /---/ Viis, kuidas inimesed elavad, tapab nad. Neil võib küll suitsetamise, joomise, stressi või ülesöömise abil enese tapmisele 30-40 aastat kuluda, kuid sellele vaatamata teevad nad seda samamoodi ise./---/ Sa paistad nii terve. Kindlasti on sul palju, mille nimel elada...(lk 74-75)

 

Sokrates: "Asjad ja inimesed pole alati sellised, nagu nad paistavad. /---/ Mina olen pealaest jalatallani õnnelik. Aga sina? /---/ Kõik sureb ja muutub. Isegi radiaatorid ." 

Dani mõtisklus: Ta (Sokrates) oli tõepoolest pealaest jalatallani õnnelik! Tema õnnelikku meeleseisundit ei paistnud miski mõjutada suutvat. Kogu meie tutvuse jooksul oli ta küll olnud vihane, küll kurb, leebe, järelandmatu, naljatlev ja koguni murelik. Kuid alati peegeldus tema silmis eriline rahu ja õnnetunne, isegi siis, kui silmad olid veekalkvel. (lk 99)

 

Kõik muutub. Kõik kaob ja ilmub uuesti. /---/ Lase see lahti. Lase lahti! /---/ Mis tuleb, see tuleb. /---/

Teatud punktist alates ei saa sind keegi enam aidata. /---/ Sind pannakse tõsiselt  proovile, enne kui see kõik läbi saab. Sa vajad suurt sisemist jõudu. Loodan ainult, et see katsumus tuleb õigel ajal. (lk 102-104)

 

Dan: Niipea, kui seda (hirmu - SJ) märkasin, lasin kõik lahti, nagu mind oli õpetatud. Lõõgastusin ja nautisin maastikku, mõtiskledes oma kasvava meisterlikkuse üle valitseda mind varem harilikult painavaid rõhuvaid mõtteid.(lk 107)

 

Hea õnn? Halb õnn? Kes teab?...Hea? Halb? (lk 110)

 

Kõigel on oma eesmärk; sinu ülesanne on seda lihtsalt parimal viisil ära kasutada. /---/ Õnnetusi pole olemas. See on õppetund. Usalda oma elu. Kõigel on eesmärk, eesmärk, EESMÄRK./---/ Lase valul puhastada oma meelt ja keha. See lahustab nii mitmedki takistused. Sõdalane ei otsi valu, aga kui valu tuleb, kasutab ta seda ära. Puhka nüüd, puhka...(lk 110-111)

 

Sokrates jagas enamat kui bensiini. Ehk oli see aura, energia või emotsioon. Igatahes olid inimesed lahkudes peaaegu alati rõõmsamas meeleolus kui saabudes. /---/

Sokrates: "Igaühel meist on just talle iseloomulikud ainulaadsed omadused. Näiteks kui sina oled tugev võimlemises, siis teine on omandanud toiduvalmistamise kunsti. /---/ Esiteks pühenda sellele, mida teed, kogu oma tähelepanu. siis on selle põhilisi koostisosasid armastus, millel on "magus järelmaitse"" (lk 114; 123)

 

Enamiku sellest, kes sa oled, moodustab üks halbade harjumuste jada. /---/ Kõik tahavad austust. Kuid sõnadest "Palun austa mind" üksi ei piisa. Sa pead austuse ära teenima auväärselt käitudes. Seda saad oma käitumist muutes."Mina vaesekese" mängimise lõpetamist. Jäta eputamine keskpärasusega ja näita üles südikust. /---/ Ei vihal ega ka ühelgi teisel emotsioonil pole häda midagi. Lihtsalt pööra tähelepanu oma käitumisele. 

Viha on võimas vahend vanadest harjumustest vabanemiseks - ja uutega asendamiseks. Hirm ja enesehaletsus takistavad tegutsemist, viha soodustab seda. Õppides viha õigesti ära kasutama, saad hirmu ja kurvastuse vihaks muuta ning viha omakorda tegudeks muuta. See on keha sisemise alkeemia saladus. /---/ Et vanadest mustritest vabaneda, ära suuna kogu oma energiat vanaga võitlemisele, vaid uute harjumuste kujundamisele. (lk 120-121)

 

 Emotsioone polegi vaja kontrollida. Emotsioonid on loomulikud, nagu muutuv ilm. Vahel on valitsevaks emotsiooniks hirm, vahel kurbus, vahel viha. Emotsioonid ise ei kujuta endas probleemi. Võti seisneb emotsioonis peituva energia muutmises mõnd asjakohast tegevust toetavaks jõuks. /---/ Väikelapsed aktsepteerivad oma emotsioone täiel määral. Nad lasevad tunnetel voolata, kuid lasevad need siis lahti. (lk 121)

 

Kunagi ei maksa meelt heita./---/ Pole oluline, kui tugevad me paistame, igaühel meist on mõni varjatud nõrkus, mis meid viimaks hukutada võib. Kodukord: Iga tugevusega kaasneb nõrkus ja vastupidi. /---/ Rahumeelse sõdalase tee ei seisne mitte haavamatuses, vaid enese täielikus avamises maailmale, elule ja sind puudutanud kohalolule. Mitte täiuslikkus ega võidud pole olulised, vaid Armastus. (lk 202-203)

 

Kehasta seda, mida õpetad ja õpeta seda,  mida juba kehastad. /---/ Paku inimestele seda, mida nad ise tahavad, kuni nad sinu poolt pakutut soovivad.Õpeta saltosid senikaua, kuni keegi küsib enamat. /---/ Teiste inimeste mõtted on näkku kirjutatud. Enne pead aga oskama enda mõtteid lugeda.(lk 204-205)

 

Tee õnnelikke tegusid, ole selles maailmas põhjuseta õnnelik. Siis võid sa armastada keda tahes ja teha mida iganes soovid. /---/ Vahel valdab meid kurbus, vahel rõõm. Ent pea meeles selle all peituvat loomupärast täiuslikkust, mis on su käeulatuses elu igal hetkel. See ongi põhjedamatu õnne saladus. (lk 219-220)

 

Tõelised võitlused, millega me silmitsi seisame, toimuvad meie sees. /---/ Peame õppima olema julged ja armastavad, sest nii selles maailmas elamine kui ka armastamine nõuab julgust. (lk 237)

Single Post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page