top of page

"Teile on võimatu võõrkeelt selgeks õpetada"

Kas pole intrigeeriv ja uudishimu tekitav pealkiri? Just selline raamat (autor N. Zamjatkin) on minu laual. Sain selle kingituseks. Mind paelus kohe selle raamatu pealkiri!

Ütlen aga etteruttavalt, ja ehk ka maha rahustamiseks - et raamatu pealkirjale järgneb üsna kiire selgitus või vastulause: " Sa saad seda ISE selgeks ÕPPIDA".

Praeguse hetkega on mul pool raamatut loetud. Autori vaade keeleõppele on üldjoontes teada, ent samas olen ka ootel, mida veel on üleäänud raamatus välja toodud?

Üldjoontes soovitab autor sellist keele õppimise struktuuri:

*Keeleõpet tuleb alustada KUULAMISEST ja teha seda kuni 3 tundi päevas. Kui saab rohkem, on veel parem. Kui on võimalik vaid vähest aega leida, saab ka hakkama. Aga oluline on just kuulamine ja teha seda isegi kuuldut mitte mõistmata!

Mingi aja pärast lisandub kuulamisele VALJU HÄÄLEGA KORDAMINE ning VÕIMALIKULT TÄPSE HÄÄLDUSE MATKIMINE, INTONATSIOONI IMITEERIMISENI välja. Ühte ja sama peatükki/dialoogi jm võiks kuulata vähemalt 2-3 korda järjest. Ja ikka ise ka järele korrates.

Kehtib sama reegel nagu kuulamise puhul - seda EI PEA MÕISTMA. Aga see on arendav ja Sa õpid sellega koos keelt.

Kõik eelnev on kõneaparaadi, aju ettevalmistamiseks uue keele rünnakule Sinu peas! Kõlab ju toredalt? Ning ka loogiliselt.

Veel autori soovitusi:

* Kui minna SÕNARAAMATUT ostma, siis mida suurem/(loe: põhjalikum), seda parem.

*SÕNADE pähetuupimisel ilma sisu/kontekstita, nn mõtteta ei ole kasu. Keel - see on sõnad. Keel - see on dünaamiline süsteem, mille osadeks on sõnad. Seega LOE, LOE, LOE ja Sulle saavad üha omasemaks ning tuttavamakas ka sõnad. Nii, et Sa seda ise tähelegi ei pane.

*NUMBRID olgu selged! Aga nende õppimist võiks alustada mitte "0-10-20ni jne"-meetodil, vaid segiläbi ning kaootilises järjestuses. Alustada võiks näiteks enda ja kellegi teise telefoninumbri selgeks õppimisest. Või oma maja, korteri numbrist jne. Miks nii? Sest ka elus eneses ei kohta me numbreid järjestikuselt, vaid hoopiski kaootilises järjestuses.

*GRAMMATIKA omandad kuulamise ja lugemise kaudu. Grammatika tuleb läbi keele, mitte keel läbi grammatika. Seda muidugi juhul, kui järgida keeleguru nõuandeid: päevas vähemalt 3 tundi kokku kuulamist ja lugemist. Soovitus: kui ühel päeval kuulad 2 tundi, siis loed 1 tunni. Ja teisel päeval teed vastupidi. Peaasi, et tasakaal oleks. Sellise moodusega saavat keel ühe aastaga suuremal määral selgeks.

*LOE SEDA, MIS HUVI PAKUB! Kui Sulle meeldivad raamatud, siis vali alates 100-200 lk-line raamat. Sellisel juhul haarad paremini sisu ning oskad ka aimata, mis ja kuidas edasi kulgeb.

Kas sõnaraamat peaks ka kõrval olema? EI. See hakib tähelepanu ja kontsentreerumist, võtab aega ning huvi sisu vastu kaob. LOE, LOE ja LOE. Julgelt. Isegi siis, kui tunned, et ei saanud eriti aru.

Tegelikult Sinu keel areneb ja grammatika taju samuti.

VEEL MÕNED INNUSTAVAD MÕTTETERAD:

*Keele õppimiseks on vajalik tugev soov ÕPETADA END ÕPPIMA!

*Võõrkeele õppimine peab tekitama meeldivaid ootusi ja häid tundeid!

*Ainult Sina ise saad endale võõrkeelt õpetada!

*Lõpeta enda idioodiks pidamine.

*Imesid ei ole. Keeleõpe on pikk ja pingeline töö. Tasu selle eest on see-eest väljateenitud võidu magusus.

*Tõeliselt magus on see, mille saame pärast takistuste ületamist, pärast raskusi ja tööd!

(Väljavõtted raamatust "Teile on võimatu võõrkeelt selgeks õpetada", Zamjatkin, N.)

Loetut vahendas Siivi

Ül

Single Post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page