top of page

Kuidas leida rohkem aega. Nipid nutitelefonide ja sotsiaalmeedia kasutajatele

ROHKEM AEGA - SUUREM RAHULOLU! Siin on minu 1-aastane järeleproovitud kogemus, kuidas endale aega juurde tekitada. See toimib!

Aasta tagasi lõpetasin Facebookis postitamised. Ega ma ennegi ei olnud just väga aktiivne, kuid kimbatus teistele endast teada anda tuli peale, kui olin kuskile reisile minemas. Siis soovisin ikkagi sellest kuulutada (minu FB "auditooriumis" on umbes 200 kuulajat/vaatajat).

Siis aga juhtusin eelmisel suvel lugema ajalehest Postimees Henrik Roonemaa (edaspidi H.R.) artiklit, kuidas nutitelefonide võimalused meid piiravad ja kuidas me ise võiksime sellest suletud ringist välja saada. Teema on ju igati aktuaalne. Otsustasin päevapealt nende soovitustega kaasa minna. Tulemus oli positiivne (vt pealkirja!).

H.R tegi ise katsejänesena kõik läbi ning kirjeldas, mis nipid need on ja kuidas need toimisid. Tee nii:

*Kustuta telefonilt äpid, mis on Sinu ajaraiskajad. Siin tuleb appi aus enesele otsa vaatamine. Mina kustutasin muuhulgas Facebooki äpi. Varasemalt jälgisin seal toimuvat kaootiliselt, kuid nädalas korra ehk ikka. Nüüd enam seda "muret" polnud. Arvutis ma tavaliselt ei avagi Facebooki, sinna peab sisenema parooliga ning tavaliselt ma seda teha ei viitsi.

Kuna Facebookis on mul siiski palju oluliseid inimesi, sõpru ja kontakte (sh suurel hulgal Eestist väljastpoolt), siis suhelda saan edasi Messengeri abil. Selle jätsin äpina telefoni.

* H.R. järgmine hea soovitus - võta kõik häälega märguanded maha ja lisaks ekraanile ilmuv tekstina märguanne/sõnumi sisu- nt messengeri, whatsapi, e-mailide oma. Mõtle, millised märguanded on sulle tegelikult olulised; millal on vaja koheselt lugeda, reageerida, vastata?

Mina võtsingi maha e-maili, messengeri ja whatsapi märguanded. Jätsin alles sms-i oma. Ma tean (ja minu pere, sõbrad), et kui mind on vaja kätte saada või OLULINE SÕNUM edastada, siis just sms- i teel. See toimib mõlemapoolselt!

Minu kogemus oli selline: algul oli imelik "vaikus". Justkui mingilt rongilt oleks maha hüpanud ja uude "tühja" keskkonda saabunud.

Siis aga, üsna kiiresti tajusin seda, et AEG ON VAID MINU ENDA KÄSUTUSES. Ma avasin telefoni siis, KUI MINUL OLI AEG JA TAHTMINE. Ja siis vastasin.

Uskuge mind, midagi ei juhtu, kui "nutimaailma kiirrongilt" maha hüppad. Ajataju muutub teiseks ja saad palju rohkem iseendaga kontaktis olla. OLED ISE OMA AJA PEREMEES. Ning inimestest ja ELUST ENESEST sa ilma ei jää!

* "PANE TELEFON KÄEST". Katseta seda kõikvõimalikel juhtudel! Mõtle, kas see vidin peab olema sul alati kaasas - taskus, laual, jalutuskäigul, öökapi peal jne. Vähenda selle "kaaslase" kohalolekut. Ja vaata, mis juhtub..."Hoiatus": kui oled kannatlik ja eesmärgikindel, siis juhtub midagi head!

 

Minu kogemused:

Facebooki "mitteaktiivsust" märkasid need, kelle jaoks minu elu tegelikult läks korda.

Nad helistasid või kirjutasid messengeri, nad OLID TEGELIKULT KA HUVITATUD, KUIDAS MUL LÄHEB.

Mina ise tegin nii - kuna ma oma sõprade postitusi enam ei näinud /ei vaadanud, siis tekkis (ja tekib) aeg-ajalt tunne, et soovin kellegi elu kohta teada. MA HELISTAN. ME RÄÄGIME. ME SAAME PÄRISELT KOKKU.

Minu SUHETE KVALITEET ON TÕUSNUD. PÄRIS SUHTED ON MULLE OLULISED. Ma olen paljusid üllatanud ja headmeelt valmistanud, et neile helistan ja nende käekäigu vastu huvi tunnen. PAKUN SÕPRADELE JA HEADELE TUTTAVATELE OMA AEGA ja nad võtavad selle rõõmuga vastu! Mõlemad pooled on millestki olulisest osa saanud.

Tee ka proovi! Võita on nii palju!

 

Artiklit "Telefon käest" saab lugeda 18.juuni 2018 ajalehest "Postimees", autor Henrik Roonemaa

Veel sarnastel teemadel:

* "Mul on kiire"- mentaliteedist - Tiina Kaukvere artikkel 18.juunil 2018 ajalehes Postimees

* Aja kasutamisest ehk "Pseudoteaduse pealetung", Hardo Pajula artikkel ajalehes Postimees 21.jaan 2019

vt artiklis nimetatud videot - Jordan Petersoni 2017.a Toronto ülikoolis peetud loengust 5-minutiline videoklipp "LIVE YOUR POTENTIAL" How Many Hours Do You Waste?" ehk "Kui mitu tundi te nädalas raiskate"

 

Soovitusi ja artikleid vahendas Siivi Jõgi

Single Post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page