top of page

3 lihtsat asja, mis viivad sind eduka keeleõppeni

Head Euroopa keelepäeva ja head alanud keeleõppe aastat!

Kindlasti oled märganud, et septembrikuus vaatad enda keele õppimist uue ja värske pilguga. Oletatavasti on sul suvega kogutud värskust ja energiat, et keelemaailma suure tuhinaga vallutada. Võib ka olla, et sul on meeles eelmise perioodi veidi mõrkjad mälestused keele õppimisest - võib-olla alustasid samasuguse energiaga nagu praegu, kuid millegi tõttu see rauges.

Vaatame koos, kuidas saaksid selle keeleõppe aasta endale meeldivamaks ja magusamaks muuta. Et 2020. aasta suvele vastu minnes saad endale öelda, et see oli tõesti tulemuslik aasta keele õppimises!

1. Esimene asi, mida pead endale selgeks tegema, on sinu enda EESMÄRK ja MOTIVATSIOON. Sinu unistus, visioon ja tahe õppida. Kui tead, MIKS sa seda teed, on kergem eesmärke püstitada, otsuseid vastu võtta ja edasi liikuda.

Kas soovid kuskile reisile minna ja sihtkohas ennast mõnusamalt tunda? Kohalikega paar sõna muhedat juttu ajada või nende keelt ja kultuuri oma keeleoskusega austada? Soovid, et sulle turistina "mütsi pähe ei tõmmataks"?

Või soovid tööalaselt end kindlama ja täsiväärtuslikumana tunda? Soovid ametiredelil tõusta, kuid senini napib keelealast professionaalsust?

Või hoopiski tahad ennast ja enda aju ning mälu arendada? Uut keelt selgeks saada, sest niikuinii avab iga keele oskus sulle uue maailma?

MIS ON SEE, MIS SIND TOOB KEELE ÕPPIMISE SOOVI JUURDE? NIMETA SEE!

Kui tead, miks sa midagi teed, oskad endale leida aega ja piisavalt motivatsiooni edasi liikumiseks ja arenemiseks.

2. SÕNAD

Jah - sõnad, sõnad, sõnad...

Pole kellelegi üllatuseks, et keel koosneb sõnadest. Seega - asu õppima sõnu! Sõnad moodustavad sinu keelele baasi ja sõnad on sinu edaspidise edu pagas ja kullaauk!

Õpi neid sõnu, mis haakuvad sinu keeleõppe soovi ja eesmärgiga. Kui vajad ametialast keeleõppe täiendust, siis sukeldu sellesse maailma, kus ootavad sind just antud valdkonna alased sõnad ja terminid. Kui soovid reisile minna ja tead, millisel eesmärgil seal keelt soovid kasutada, otsi üles just need allikad ja teemad, mis aitavad sinu keelevaramut täiendada. Kas soovid hotellis või toidukohas hakkama saada, või soovid kultuuri paremini sisse elada ja enda kodumaa kultuurigi teistele tutvustada - siis leia üle selle teema sõnad.

Sea endale eesmärk, mitu sõna päevas/nädalas, kuus või õppimise perioodil soovid selgeks saada. Kas ei kõla uhkelt, kui tead, et näiteks kolme kuu pärast tead uues keeles 1500 uut sõna? Kõlab uhkelt, kuid ehk uskumatult.

Ent lihtne arvutus näitab, et kolme kuuga 1500 sõna on ühe kuuga 500 sõna. Ja 500 sõna nelja nädala peale jagatuna on 125 sõna nädalas. Liigume edasi - nädala peale jaotatuna on aga vaid 17 sõna päevas!

Kas tundub palju või vähe? Reguleeri see number endale vastavaks ja tee uued ümberarvutused. Just sellised, mis on sinule kohased ja sinu eesmärkidele, unistustele vastavad numbrid.

Pane tähele - konkreetsus teeb saavutamise lihtsamaks ja mis peamine - sa suudad jälgida iseenda arengut läbi selgema eesmärgi.

Aga kui sa ei ole selline eesmärgi seadja? Kui soovid olla loomingulisem? Siis võta ette selline tekst, mis sind TÕSISELT JA TÄIEGA huvitab. Loe seda, proovi mõista. Kirjuta vajalikud sõnad üles. Pea meeles, et alati ei pea kõiki arusaamatuid sõnu ka teadma. Tähtis on konteksti või sisu mõista. See, kuidas sinu aju juba uue keele meelevallas tegutseb, on juba suur samm edasi. Arengut ei pruugi koheselt märgata, kuid edu viljasid saad maitsta endalegi ootamatult üsna pea.

3. PRAKTIKA ja KEELE OMA IGAPÄEVA ELU OSAKS TOOMINE

RÄÄGI! Kuid kellega??? - võid küsida. Alusta iseendast. Proovi üksi olles (või miks mitte sõbra ja perega koos) alustada lihtsate lausete väljaütlemisest, iseendale lihtsa loo rääkimisest (nt mida sulle meeldib teha, kes sa oled, milline on sinu perekond või hobid...jne). See võib tunduda tobe, aga see on tõhus. See on vajalik eeltegevus reaalse olukorraga hakkamasaamiseks (loe: tegelikus keelekeskkonnas end paremini tundmiseks).

"Iseendale loo jutustamine" aitab sul näha, millised on sinu esimesed takistused, kui hakkad keelt tegelikkuses kasutama.

See on "lihtsaim õppus enne lahingut", kus puuduvad sinu keeleoskusele hinnangu andjad. Ainus hindaja oled sina ise ja ma väga loodan, et oled endaga pigem mõistev kui hukkamõistev.

Veel on keeleõppel oluline, et märkad edusamme, mitte vigu, mida teed. Iga keeleõppega käib vigade tegemine paratamatult kaasa. Kui ei räägi ja ei kasuta, siis ei tee ka vigu. Kui vigu ei tee, siis me ka ei arene. Läbi vigade õpime teinekord midagi hoopis paremini meelde jätma.

Keelepraktikaks kasuta positiivses mõistes ära kõik oma tuttavad ja sõbrad (sh muidugi välismaised), kes saavad sinuga selles keeles rääkida.

KUULA! JA VAATA! - arenda praktilist kuulmist, vaata filme ja sind huvitavaid saateid. MINE SELLESSE TEGELIKKU KESKKONDA, kus sinu õpitav keel TEGELIKULT ELAB JA ON.

Kuula raadiosaateid telefonist, arvutist - autos sõites, jalutades, kodutöid tehes, joostes.

Vaata filme, saateid, uudiseid. Vaata seda, mis SIND HUVITAB.

LOE! - uudiseid, kui soovid olla kohaliku elu osa. Loe raamatuid, ajalehti või ajakirju, kui oled kohapeal sellel maal.

Ja kõige puhul pea endiselt meeles seda, et vaid siis, kui oled kontaktis SIND HUVITAVATE TEEMADEGA või keskkonnaga, õpid ja arened sa nii, et ühel hetkel üllatud isegi, kui palju samme oled keeleõppes juba edasi astunud.

Soovin Sulle, et julgeksid unistada JULGEMALT, kuhu keeleõppel tahad jõuda; et sa teaksid, MIKS sa seda teed ja et MÄRKAKSID OMA EDUSAMME.

SÕNAD ON OLULISED!

KESKKOND JA PRAKTIKA ON OLULINE!

OLE JULGE JA HAKKA PIHTA!

Nautimisväärset keele õppimist Sulle!

Siivi,

...alustades juhtumisi just täna, Euroopa keelepäeval, taas uue keele - jaapani keele vallutamisega

Single Post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page