top of page

Unustamise kõver

Kas oled kuulnud sellisest kõverast? Mina ei olnud, kuid minu jaapani keele õpetaja rääkis sellest tunnis, näitas kõverat ja seletas lahti, mis infot see endas sisaldab. Seda nimetatakse ka Ebbinghauseni kõveraks.

Tegelikult on kõik hästi loogiline, kuid me ei mõtle ning ei analüüsi, miks me unustame õpitut kiiremalt, kui seda ise sooviksime. Juba 1-2 tunni jooksul algab nn unustamise protsess, seda ligi 50% ulatuses ja eriti unustame seosteta/tähenduseta infot. Unustamine jätkub kiiremas tempos esimeste päevade jooksul, siis see aeglustub. 6ndal päeval on õpitust alles vaid 23%, näiteks ühe kuu pärast 21%.

Niisiis - tasub kohe esimesel nädalal intensiivsemalt korrata õpitut, kui tõesti on soov endale midagi pikemaajaliselt talletada. Keeleõpet silmas pidades on see ju peaeesmärk!

Minule mõjus unustamise kõverast teadmine kuidagi vabastavalt ning aitas end taas motiveerida ÕPPIMA, KORDAMA. Ikka selleks, et seda UNUSTAMISE KÕVERAT pidi ei hakkaks "allamäge!" liikuma.

Samuti ei ole põhjust enda peale näpuga näidata, kui midagi on ununenud - mälu lihtsalt toimib niimoodi. Nüüd on aga hea teada, kuidas ise olla mälu peremees !

Vt lisa

forgetting curve: https://www.researchgate.net/figure/Ebbinghaus-forgetting-curve-and-review-cycle_fig1_324816198

d

Single Post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page