top of page

Numbrid selgeks! Kuidas autot juhtides (või autosõidul) numbreid õppida...

"NUMBRID OLGU SELGED!:)" - just nii tavatsen öelda oma hispaania keele õppijatele. Selleks treenin neid kasvõi iga tund.

Numbreid on vaja - olgu selleks siis raha, kellaaja, aadressi või mis iganes muu informatsiooni vahendamiseks näiteks reisil olles või kellegagi suheldes.

Minu enda esimene kogemus numbrite MITTE nii selgeks õppimisel oli hispaania keelega seoses. Õnneks piirdus esialgu see vaid tunnis viibimise piinlikkustundega, kui teksti oli vaja ette lugeda või endast midagi rääkida - ja taas takerdusin liialt kauaks numbrite väljaütlemisele (sammhaaval "genereerimisele").

Ehk oli see peale 1.aastat õpet, kui otsustasin, et austan numbrite selgeks õppimisega eelkõige oma õpetajat Damasot. Ja muidugi panustan oma keele arendamisesse. Teadsin, kus on minu kitsaskohad - hispaania keeles vahemikus nr 11-20.

Ma ei mäleta reisil ettetulevaid takistusi, kuid küllap esines sealgi "mõttepause".

Tänases postituses on mul idee jagada seda, kui lihtne on numbreid igapäevaelus praktiseerida. Jah, just nimelt praktiseerida. Sest lihtsalt selgeks õppimisele on oluline nn ootamatutes situatsioonides teadmisi kasutada ja selleks peab neid kuidagi paremini mällu talletama.

Keelt õppides on vaja kasutada oma mälu ja aju aktiivselt. Seega - kui pole vestluspartnerit või õpetajat, kes kontrolliks, on siiski ülitähtis aju töös hoida.

MINU TÄNANE LUGU JAAPANI KEELE NUMBRITEGA on alljärgnev:

muidugi olen jaapani keele numbritega aeg-ajalt tegelenud! Kuid eelmises tunnis palusin õpetajat Rytarot, et esimene pooltund tegeleksime vastassuunalise numbriõppega - tema palub minul öelda ja seejärel kirjutan mina üles numbrid, mida tema nimetab.

Minu kerge piinlikkus eelkõige tema ees seisnes taas selles, et ma pole numbreid endale täiesti selgeks teinud. Mõtlemine ja mälus sorimine võttis liialt palju meie mõlema aega. Seega - käisin välja meile mõlemale lubaduse, et järgmisel korral olen "terasem õpilane".

Nädal kahe tunni vahel läks nagu niuhti! liialt kiiresti. Nii tunnevad ilmselt enamus keeleõppijaid.

Lubadus oli aga selgelt meeles, kuigi olin see, kes õppis viimasel päeval (lubasin, et hakkan tänasest oma keeleõpet paremini planeerima!!!). Kahetunnine õpe (koeraga jalutades ja süüa tehes) kandis esimesi vilju. Numbrid meenusid. Aga on vaja praktikat!

KUIDAS MA SAAN KOHE-NÜÜD-JA-PRAEGU PRAKTISEERIDA?

Esmalt nimetasin endale mõttes numbreid.

Autoga tundi sõites (Elva-Tartu mnt, ajaline kestvus umbes 15 min) hakkasin teadlikult märkama kõiksugu erinevaid numbreid, mis teel ette juhtusid:

*LIIKLUSMÄRGID (Tartu 18 jne), kiiruspiirangud (70, 80, 90)

*VIIDAD (Vapramäe 2 jne)

*MAANTEEDE KILOMEETRITE MÄRGID (need on lausa sajaliste ühikutega - kui tore!)

Vahepealse "liiklusmärkide pausi" ajal maanteel vaatasin autos sees enda ette, kust leida NUMBREID:

*KELLAAEG: 13:32 - super! Ma just õpin kellaaegasid ka (neid tuleb veelgi teistmoodi jaapani keeles öelda)

*AUTO KIIRUS - oi, see ju ka muutub peaaegu iga minuti järel (digitaalselt vaadates)...super - saan jälle mõelda numbreid välja.

Linna jõudes suur magustoit! - AUTODE NUMBRID! Ees ja taga autosid küll ja küll. NB! Et õppimine oleks ohutu, peaks seda tegema foori taga, sest muidu unustad, et oled liikluses!!!

Igal juhul minu sisemus hõiskas ja rõõmustas sellise teeloleku kasutamise tõttu õppimise ja praktika tarbeks!

Ja tänases tunnis sain iseenese teadmiste vilju maitsta - kõik tuli hoopis paremini välja!

Lisaks ei saanud sellisest praktikast ära öelda ka peale tundi autosse istudes - muudkui nimeta aga numbreid!

Sellist vahvat võimalust soovisingi sinuga jagada.

Mis olulisim - tuleb olla leidlik keeleõppel. Kohanda see iseenda elustiili ja võimalustega (või nende puudumisega), ole nutikas - ja OLE ÕNNELIK!

Kindlasti saad aga veelgi toredama kogemuse, kui kõrvalistujana saad sellist ajurünnakut numbrite õppel kogeda. Nii pole sa ka ohtlik kaasliiklejatele...sest ole liikluses väga tähelepanelik - tõesti on oht end unustada keeltemaailma, eriti kui olla keeleõppes veel algfaasis.

Niisiis: NUMBRID OLGU SELGED!;)

Siivi

Single Post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page